Ryż cytrynowo-miętowy na mleku z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo prosty deser, ryż ugotowany na mleku z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty jest pełen aromatycznego smaku i zapachu. Do takiego zestawu świetnie pasują truskawki.

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g ryżu mlecznego
    1 l mleka
    100 g cukru
    8 listków mięty
    1 cytryna
    500 g świeżych truskawek
    5 kostek ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Ryż cytrynowo-miętowy na mleku z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wyszoruj, zetnij z niej skórę. Do garnka wlej mleko, wrzuć skórkę cytrynową i miętę. Gotuj na wolnym ogniu do 10 minut, pilnuj by mleko nie wykipiało. Odcedź na sicie i wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i zagotuj.
  • 2. Ryż przepłucz na sicie i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu, często mieszaj, ryż należy tak długo gotować aż będzie miękki i kleisty.
  • 3. Truskawki umyj, odszypułkuj, możesz pokroić w części. Do pucharków nakładaj warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posyp startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować