Pyszna ryba w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem brokuła i szczyptą pieprzu cytrynowego
30 min
Składniki:
600 g filetów z dorsza
200ml śmietany 12%
250 ml mleka
2 cebule białe
300 g ugotowanych różyczek brokuła
½ czerwonej cebuli
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
olej do smażenia
Ryba z brokułami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę. Wlewamy mleko, sok z cytryny, wsypujemy pieprz cytrynowy i koperek. Układamy filety z dorsza. Zakrywamy przykrywką. Na małym gazie gotujemy do zmięknięcia ryby. Na koniec wkładamy ugotowane różyczki brokuła, zalewamy śmietaną. I pod przykryciem trzymamy jeszcze kilka minut do zagotowania. Po zdjęciu z gazu posypujemy żywą czerwoną cebulką. Gotowe.
Komentarze