RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby.Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad.

  • 60 min

Składniki:


  • filety z dowolnej ryby
    1 szt. marchewki
    1 szt. pietruszki
    1 mała cebula
    kawałek zielonej części pora
    garść kiełków fasoli mung
    2-3 liście kapusty pekińskiej
    3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
    dymka
    2-3 ząbki czosnku
    grzybki mung
    skórka z limonki
    sok z połowy limonki
    sos rybny
    sos ostrygowy
    sos sojowy
    czarny sezam
    olej sezamowy do smażenia warzyw
    olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby
    sól
    pieprz
    makaron ryżowy
    papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło)


    Składniki na tempurę:

    3 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki mąki pszennej
    lodowata woda


Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ryba w tempurze 1. Przygotowałam składniki.
  • cebula 2. Przygotowałam i pokroiłam warzywa.
    Marchew, pora i pietruszkę w cienkie słupki.
    Grzybki mun namoczyłam w gorącej wodzie.

    W woku rozgrzałam olej sezamowy.
    Kolejno wrzucałam do niego:

    pokrojoną w piórka cebulę.
  • imbir czosnek 3.
    Pokrojony imbir i czosnek.
  • marchew pietruszka 4.
    Marchew i pietruszkę.
  • por 5. Słupki pora i pokrojone grzybki mun.
  • kapusta pekińska 6.
    Pokrojone liście kapusty pekińskiej.
    Wykroiłam z nich twarde części.
  • kiełki fasoli mung 7. Ostatni składnik to kiełki fasoli mung.
  • warzywa makaron ryżowy 8. Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu.
    Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny.
    Przyprawiłam solą i pieprzem.
    Wsypałam skórkę z limonki i sok z niej.

    Na koniec dodałam do warzyw makaron ryżowy.
    Wymieszałam.
  • filety rybne 9. Kolej na nasze filety z ryby.
  • filety rybne pokrojone 10. Przekroiłam je wzdłuż na połowy.
    Można oczywiście pokroić je na mniejsze kawałki.
    Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody.
    Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.
  • mąki kukurydziana pszenna 11.
    Kolej na przygotowanie ciasta.
    Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.
  • tempura 12. Wlałam bardzo lodowata wodę.
    Można do niej dodać kostki lodu.

  • tempura 13.
    Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • ryba tempura 14. Maczałam w nim kawałki ryby.
  • ryba w tempurzee z warzywami 15. Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej.
    Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło.
    Po usmażeniu rybę przekładałam na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Teraz wystarczy nałożyć warzywa na talerz.
    Posypać je czarnym sezamem i pokrojoną dymką.
    Na wierzch ułożyłam usmażoną rybę.
    Można polać ją sosem chili.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy Ryby Tempura Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować