Ryba w cebuli i słodko-kwaśnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety podzielić na mniejsze części ok. 6-7 cm, obtoczyć w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
2.Cebulę pokroić w półtalarki, posolić, dodać olej i zeszklić. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą.
3.Do zeszklonej cebuli dolać wody, aby ją ledwo zakryła. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Pogotować 5-10 min.
4.Dodać ocet, cukier i przecier. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.W naczyniu z pokrywką (np. żaroodpornym) na dno wyłożyć trochkę sosu, położyć warstwę usmażonych filetów rybnych, przykryć sosem i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos.
Komentarze