Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Klasyka na wigilijnym stole.Z Grecją niewiele ma wspólnego, ale to chyba nie ma większego znaczenia.To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej
    1 kg marchewki
    1 seler
    1/2 pora
    1 pietruszka
    1 mała cebula
    koncentrat pomidorowy
    6-7 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól
    pieprz
    pieprz cytrynowy
    jajko
    mąka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę solimy z obu stron,z jednej strony posypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego.Obtaczamy w mące,następnie w jajku i jeszcze raz w mące.Smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Marchew,pietruszkę,seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pora i cebulkę drobno kroimy.Na odrobinie rozgrzanej oliwy wrzucamy cebulkę i mieszając chwilkę podsmażamy.Kiedy się zeszkli dodajemy warzywa.Możemy troszkę podlać wodą.Dusimy pod przykryciem dodając liście laurowe i ziele angielskie.Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
  • 3. Usmażoną rybę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy warzywami na przemian.Podajemy na ciepło choć na zimno tez dobrze smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować