Klasyka na wigilijnym stole.Z Grecją niewiele ma wspólnego, ale to chyba nie ma większego znaczenia.To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
1 kg filetów z dowolnej ryby morskiej
1 kg marchewki
1 seler
1/2 pora
1 pietruszka
1 mała cebula
koncentrat pomidorowy
6-7 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
jajko
mąka
olej do smażenia
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę solimy z obu stron,z jednej strony posypujemy odrobiną pieprzu cytrynowego.Obtaczamy w mące,następnie w jajku i jeszcze raz w mące.Smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Marchew,pietruszkę,seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pora i cebulkę drobno kroimy.Na odrobinie rozgrzanej oliwy wrzucamy cebulkę i mieszając chwilkę podsmażamy.Kiedy się zeszkli dodajemy warzywa.Możemy troszkę podlać wodą.Dusimy pod przykryciem dodając liście laurowe i ziele angielskie.Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
3.Usmażoną rybę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy warzywami na przemian.Podajemy na ciepło choć na zimno tez dobrze smakuje.
Komentarze