Ryba na brukselce

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nietypowe połączenia bywają zaskakujące.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brukselka: 1 kilogram
    - świeży filet dorsza ze skórą: 2 sztuki
    - sezam: 2 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - pieprz: 4 szczypty
    - sól: 6 szczypt
    - cukier: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki

Ryba na brukselce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Filety spłukać zimną wodą, nadmiar wody odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Filety polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć brukselkę, aż do zarumienia. Brukselkę podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do brukselki dodać rozgnieciony czosnek, gotować aż do momentu miękkości brukselki. Masło roztopić na patelni, połączyć z sezamem i rozsmarować na rybie. Rybę smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Na czyste talerze wyłożyć brukselkę, na nią rybę i podawać.

Komentarze

Podobne przepisy