Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem

4.5 (169 ocen)

Pyszne i zdrowe domowe pieczywo. Rewelacyjne również jeszcze na ciepło.

Składniki:

  • Składniki na 4 duże bagietki:
    500 g mąki żytniej
    50 g łuskanego słonecznika
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    5 dag drożdży
    2 łyżki masła
    250 ml ciepłego mleka
    100 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.( Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące). Dodajemy 3 łyżki żytniej mąki, cukier i drożdże. Mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy do niego resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w mikserze. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoja objętość.
  • Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem 2. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z niego 4 wałki o długości blachy, każdy wałek skręcamy kilka razy. Bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 min wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 25 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować