Rustykalna tarta z czarną rzepą, pietruszką i cukinią

0 (0 ocen)

Tarta z pieczoną rzepą i pietruszką, z cukinią, serem ricotta i grana padano – moja nowa wielka miłość. Inspirowana przepisem z programu „Pytanie na śniadanie”

Składniki:

  • CIASTO:
    1 i 1/3 szklanki mąki typ 650 + odrobina do posypania przy wałkowaniu
    1/4 łyżeczki soli
    12 dag zimnego masła
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki soku z cytryny
    ewentualnie 1-2 łyżki bardzo zimnej wody – gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
    żółtko do posmarowania przed pieczeniem
    NADZIENIE:
    1 czarna rzepa
    1 korzeń pietruszki
    1 młoda cukinia
    12,5 dag sera ricotta
    kopiasta łyżka utartego grana padano
    łyżka oliwy z oliwek extra vergine
    duży ząbek czosnku
    suszony tymianek
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    świeże oregano do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Rustykalna tarta z czarną rzepą, pietruszką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w torebkę foliową i włożyłam na godzinę do lodówki.
  • 2. Rzepę i pietruszkę dokładnie wyszorowałam, ułożyłam w brytfance na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, na 40 minut. Troszkę przestudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość cienkie plasterki.
  • 3. Cukinię umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plasterki.
    Oliwę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
    Ser ricotta wymieszałam ze startym parmezanem.
  • 4. Ciasto wyjęłam z lodówki, położyłam na kawałku papieru do pieczenia, obsypując z wierzchu mąką rozwałkowałam placek o średnicy 30 cm. Papier razem z ciastem przeniosłam na trójboczną blachę do pieczenia.
  • 5. Placek posmarowałam wymieszanymi serami, zostawiając dookoła wolny pasek o szerokości ok. 5 cm. Delikatnie posypałam solą i pieprzem.
  • 6. Na serze rozłożyłam plasterki warzyw, posypałam je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
    Brzegi ciasta zawinęłam do środka, przykrywając część nadzienia, posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem.
    Nadzienie polałam oliwą wymieszaną z czosnkiem.
  • 7. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Przed podaniem posypałam świeżymi gałązkami oregano.

Porady

Rzepę i korzeń pietruszki, zamiast piec, można obrać, pokroić w plasterki o obgotować. Będą wówczas bardziej miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować