Szybki i bardzo prosty przepis. Ciasto pyszne na ciepło, ale też bardzo dobre na zimno, idealne do zabrania np. na piknik.
1 godz. 30 min
Składniki:
mierzyć wszystko jednym kubkiem (mój 350 ml)
3 kubki pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę cukini ze skórką (ok. 3-4 cukinie, wybrać małe młode cukinie takie o dł.ok. 20 cm)
1 mała cebulka
1 kubek mąki
pół kubka oliwy z oliwek (ewentualnie roślinnego)
pół kubka startego sera typo parmezan
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli znajdziecie specjalny do słonych ciast to lepiej)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
Rustykalne ciasto z cukinią (rustico con le zucchine ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić cukinię i cebulę w drobną kosteczkę, dodać mąkę, oliwę, starty na drobnej tarce ser, jajka, proszek do pieczenia i pietruszkę. Wymieszać dokładnie wszyskie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
2.Wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą blaszkę (moja Ø 26 cm, może być kwadratowa). Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C przez ok 50-60 min.(do uzyskania lekko złotawej skórki). Podawać na ciepło lub na zimno.
Buon appetito!!!
Komentarze