Rurki śmietankowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, siekamy z margaryną, dodajemy żółtko i śmietanę - zagniatamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki rurki oraz blaszkę smarujemy olejem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy w 2 cm paski, nawijamy na foremki, układamy w blaszce. Wierzch smarujemy rozkłóconym białkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok. 15-20 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z foremek.
2.Krem:
Cukier mieszamy ze śmietan-fixem i wiórkami. Ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy suchą mieszanką a na końcu delikatnie wlewamy likier. Przekładamy do worka cukierniczego, napełniamy wystudzone rurki.
Komentarze