Ruloniki z bakłażana z serem i zieleniną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubicie bakłażany? Jeśli tak, to polecam takie oto ruloniki z bakłażana z serem i zieleniną. Nadają świetnie jako przystawka albo dodatek do obiadu. Są pyszne, delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 10 ruloników:
    1 duży bakłażan, 80g żółtego sera ( u mnie gouda), 1 kopiasta łyżka śmietany, 1 łyżka majonezu, 3 ząbki czosnku, garść młodego szpinaku, pół pęczka koperku, pół łyżeczki pieprzu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ruloniki z bakłażana z serem i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 10 plasterków ( mój bakłażan był bardzo duży i wyszło 14 plasterków, ale 4 były zbyt małe i nie nadawały się do zawijania). Plasterki posolić i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
    Ser zetrzeć ma tarce ( małe oczka), szpinak i koperek drobno posiekać, dodać do sera, dodać śmietanę, majonez, czosnek, przeciśnięty przez praskę i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.
    Po 30 minutach, plasterki z bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Mocno nagrzać nieprzywierającą patelnie, posmarować albo spryskać oliwą i smażyć bakłażany z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone i wystudzone plasterki smarować nadzieniem i zawijać delikatnie w ruloniki, nie przeciskać. Przed podaniem ozdobić zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować