Rugelach - żydowskie rogaliki

4.46 (157 ocen)

  • 60 min

To tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Hanukah. Ciasto kruche z dodatkiem serka kremowego sprawia, że rogaliki są bardzo smaczne. Nadzienie można modyfikować wedle gustu. Zamiast powideł, można posmarować ciasto roztopionym masłem i nadziewać tym, na co mamy ochotę :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
    2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
    ok. 300 g mąki (2 i 1/4 szkl.)
    1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")

    nadzienie:
    garść orzechów włoskich
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kakao
    2 łyżki rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rugelach - żydowskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło.

    Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe:Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników.

    Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia.
    Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować