Takiego ciasta pewnie jeszcze nie próbowaliście... ciasto ze szpinaku. Ciasto niezwykle zielone, szpinak jest lekko wyczuwalny, ale tylko dla tych co o nim wiedzą :)
Szpinakowe ciasto runo leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok 1godz. w temp.180 stopniach.
2.Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami, cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru.
Na ciasto wykładamy śmietanę, wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i układamy owoce.
Komentarze