Rwane bułeczki są bardzo aromatyczne, pulchne i znikają ze stołu bardzo szybko. Obłędny drożdżowy aromat, który rozchodzi się po całym domu wyciągnie z łóżka największego śpiocha :)
Rwane bułeczki serowo-cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, zalewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy całość pozbywając się grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
2.Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozmącone jajka połączone z roztopionym masłem oraz sól, dolewamy zaczyn i wyrabiamy masę.
3.Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy zaczyna odstawać od miski. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
4.W czasie wyrastania ciasta kroimy cebulę w drobną kostkę i przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy.
5.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto, formujemy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek. Na górze placka wykładamy przesmażoną wcześniej cebulę, posypujemy startym serem i doprawiamy (uwaga na sól - jeśli ser jest słony najlepiej z niej zrezygnować). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniejsze części (takiej samej wielkości). Kawałki układamy obok siebie w tortownicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
6.Po tym czasie całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy przez ok. 30-35 min, do momentu zarumienienia wierzchu.
Komentarze