Różowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia i barwnik. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
2.Masa makowa: masę z puszki wykładamy na pierwszą część biszkoptu i równomiernie smarujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
3.Masa Kinder bueno: żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 6 łyżkami śmietanki. Pozostałą schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, stopniowo dodajemy serek mascarpone, mleko w proszku, białą czekoladę i żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy posypką o smaku kakaowym. Chłodzimy.
Komentarze