Różowy makowiec

0 (0 ocen)

Kolorowy makowiec z przepyszną masą. Cieszy oko i podniebienie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki różowego barwnika spożywczego.
    MASA MAKOWA:
    - 1 puszka masy makowej(850g).
    MASA KINDER BUENO:
    - 500 ml śmietany 36%
    - 200 g białej czekolady
    - 250 g serka mascarpone
    - 0,5 szklanki mleka w proszku
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 16 g cukru pudru
    - 3 łyżki żelatyny.
    ORAZ:
    - ok. 20 g posypki kakaowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Różowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia i barwnik. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa makowa: masę z puszki wykładamy na pierwszą część biszkoptu i równomiernie smarujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • 3. Masa Kinder bueno: żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 6 łyżkami śmietanki. Pozostałą schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, stopniowo dodajemy serek mascarpone, mleko w proszku, białą czekoladę i żelatynę. Masę wykładamy na biszkopt. Posypujemy posypką o smaku kakaowym. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować