Cytrynowe cupcakes z różowym kremem na bazie bezy.
1 min
Składniki:
Składniki na 6 babeczek:
50g masła w temperaturze pokojowej
110g cukru
1 jajko
120g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50ml mleka
sok z połowy cytryny
starta skórka z połowy cytryny
Składniki na krem maślany na bazie bezy (swiss meringue buttercream):
2 białka
115g cukru
175g masła w temperaturze pokojowej
kilka kropli ekstraktu z wanilii
Różowe cupcakes cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykładamy blachę papilotkami i rozgrzewamy piekarnik do 180C. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i odstawiamy. W szklance mieszamy mleko z sokiem i skórką z cytryny i odstawiamy. Ubijamy masło z cukrem aż do utworzenia się jednolitej masy. Dodajemy jajko, miksujemy. Następnie dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia, połowę mleka z sokiem i skórką z cytryny i na nowo miksujemy. Na koniec dodajemy resztę mąki i mleka z sokiem i skórką z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników do jednolitej masy wypełniamy papilotki maksimum do ⅔ ich wysokości i pieczemy przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy ok. 5 minut, a następnie wyjmujemy babeczki na kratę aż do ostygnięcia.
2.Przygotowujemy krem. W żaroodpornym naczyniu lub rondelku umieszczamy białka i cukier i umieszczamy go w rondelku z wodą, który podgrzewamy. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie ubijamy mikserem. Gdy uzyskamy sztywną pianę (może to chwilę potrwać) sprawdzamy jej temperaturę. Jeśli piana jest nadal ciepła, czekamy aż ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową dodajemy masło i ekstrakt z wanilii i nadal ubijamy. Z początku mieszanka się zetnie, ale po około 8-10 minutach osiągnie konsystencję jedwabistego kremu. Na koniec można dodać barwnik spożywczy. Ja użyłam Pink Wiltona.
3.Gdy babeczki całkowicie ostygną dekorujemy je według uznania. Babeczki ze zdjęcia udekorowałam za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką 2D Wiltona zataczając nim okręgi rozpoczynając od zewnątrz.
Komentarze