Rozgrzewające cannelloni z farszem mięsnym z papryką i pieczarkami pod beszamelem

4.49 (159 ocen)

To danie to rozgrzewający makaron z przepysznym farszem z mięsa. Dużo papryki, pieczarek i świeżej bazylii roznosi zapach po całej kuchni. Całość zapieczona pod ciągnącym się beszamelem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie.

Składniki:

  • Farsz:
    mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg.
    duża papryka czerwona 2 szt.
    cebula 1 szt.
    małe pieczarki 5-6 szt.
    ząbek czosnku
    sól 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 2 łyżki
    pieprz 1 szczypta
    przecier pomidorowy 3 łyżki
    listki świeżej bazylii 6-7 listków
    olej do smażenia 3 łyżki
    masło 1 łyżeczka
    natka pietruszki świeżej 2 łyżki

    Beszamel:
    mleko 350 ml.
    mozzarella 1 kulka
    sól 1 szczypta
    pieprz 1 szczypta
    mąka 2 łyżki
    masło 3 płaskie łyżki


    Dodatkowo:
    makaron cannelloni ok. 200 gram

Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Rozgrzewające cannelloni z farszem mięsnym z papryką i pieczarkami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cqd8jn 1. FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.
  • image-12lf0ft 2. Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać.
  • image-1s2yg19 3. Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę.
  • image-1qgoctj 4. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.
  • image-17pa5hi 5. Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • image-0ywqtxb 6. Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo.
  • image-0cvl6ar 7. BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.
  • image-1h8qddh 8. Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min.

Porady

Jeżeli się zacznie przypiekać zbyt mocno, zmniejszyć stopnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować