rozgrzewająca zupa cebulowa

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Nadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Najlepsza na chłody jest zupa cebulowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje ale także dostarczy potrzebnych witamin. Nie jest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw.

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 cebul
    kość wędzona (lub inna chuda wędzonka)
    2 marchewki
    korzeń i natka pietruszki
    kawałek selera
    1/2 białej części pora
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka ostrej pasty paprykowej
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Rozgrzewająca zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować