Takich jabłek możecie używać jako dżemu do pieczywa czy naleśników a także jako farszu do bułeczek czy rogalików. Skuście się a za rok zrobicie je ponownie.
Składniki:
2,5 kg jabłek
2 laski cynamonu
4-5 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 gwiazdka anyżu
4 łyżki miodu
4 łyżki brązowego cukru
1 cytryna
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy go z 3/4 szklanki wody oraz kwaskiem.
Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej bezpośrednio do soku, mieszając i podgrzewając.
Dodajemy anyż i laski.
Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną -30-40 minut.
Po tym czasie dodajemy cynamon, cukier , miód oraz drobno starty imbir.
Mieszamy.
Dusimy 10-15 minut.
Przekładamy do gorących , czystych , wyparzonych słoików.
Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Komentarze