Filet z kurczaka
dwie laski trawy cytrynowej
pół średniej kapusty pekińskiej
dwa centymetry startego świeżego imbiru
jedna średniej wielkości marchewka
sos sojowy
kilka grzybów mun
pieprz
mieszanka przypraw do dań chińskich stir - fry (dostępna w lidlu)
pół opakowania makaronu ryżowego
Rosół chiński z imbirem i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, i kroimy w kostkę. Polewamy sosem sojowym i posypujemy przyprawą do dań chińskich.
Zalewamy wodą. Dodajemy imbir, marchewkę, grzyby mun (wcześniej zalane wrzątkiem) kroimy w paski i również dodajemy do wywaru. Trawę cytrynową tłuczemy i również wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą do dań chińskich, pieprzem i sosem sojowym. Na samym końcu dodajemy pokrojoną kapustę i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z makaronem ryżowym.
Komentarze