3-4 litry wody
1 porcja rosołowa
1 mały kawałek selera
1 duża marchewka
1 kawałek poru
1 korzeń pietruszki
1 większy pęczek szparagów – ja miałam mieszane: białe i zielone
1 mała cebula
1 gałązka świeżego lubczyku
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu czarnego
Sól i pieprz, maggi do smaku
1 łyżka suszonej pietruszki
Rosół z szparagami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz i włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, usuń wszystkie szumowiny. Dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa również szparagi. Cebulę opal na ogniu ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i gałązka lubczyka. Gotuj na małym wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin. Po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa oraz mięso. Rosół przecedź przez sitko. Dopraw solą, pieprzem, maggi i ew. kostką rosołową (ja nie dawałam). Marchewkę pokrój w drobną kostkę.
2.Rosół podawaj z ugotowanym makaronem, marchewką i szparagami. Posyp suszoną pietruszką.
Komentarze