Rosół z perliczki

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1 perliczka
    2 cebule
    1 marchew
    1 pietruszka
    50 g selera
    gałązka lubczyku
    natka pietruszki
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę perliczki umyć ,przekroić na dwa lub cztery kawałki. Włożyć do garnka, zalać 1,2 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć płomień i gotować ,żeby tylko rosół pykał. Obrać marchewkę ,pietruszkę oraz selera. Umyć włożyć do rosołu razem z liściem laurowym ,zielem angielskim i pieprzem. Cebulę obrać opiec i włożyć do rosołu. Gotować do miękkości perliczki. 15 minut przed końcem gotowania rosół posolić do smaku ,dodać umyty lubczyk. Rosół doprawić do smaku pieprzem. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować