Oryginalny, idealny na przyjęcia. Gotować nauczyła mnie mama, ten przepis również jest jej autorstwa.
Składniki:
● 1 kg mięsa: kury i wołowiny z kością (w tańszej wersji kości wieprzowych)
● marchew, seler, por, pietruszka
● przyprawa uniwersalna
● 25 dag mięsa mielonego
● jajko, bułka tarta
● 1 kg kaszy manny
Rosół z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mięsie gotujemy wywar,
dodajemy warzywa.
2.Mięso mielone przyprawiamy
jak na kotlety, ale bez namoczonej i odciśniętej bułki.
Dodajemy tylko trochę bułki
tartej. Dokładnie wyrabiamy.
3.Formujemy małe okrągłe
kulki w kształcie klopsików,
wkładamy pojedynczo do gotującego
się rosołu, a gdy wypłyną
na wierzch, gotujemy
jeszcze kilka minut.
4.Kaszę manną gotujemy
osobno na wodzie – 3 łyżeczki
na szklankę wody, na gęsto.
Wylewamy do płaskiego naczynia.
Gdy kasza zastygnie,
kroimy w grubą kostkę i podajemy
z rosołem.
Komentarze