1.Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
2.Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.
3.Podawać z makaronem i natką pietruszki.
Porady
Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.
Komentarze