Rosół z kury

5 (160 ocen)

Klasyczna polska zupa.

Składniki:

  • 1 kura
    1 pęczek włoszczyzny
    1 cebula 2-3 suszone podgrzybki
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    kilka kulek pieprzu
    sos sojowy (w oryginale było maggi)
    sól, mielony pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    dodatkowo: makaron, ja użyłam orkiszowego
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę myjemy, porcjujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 2.5l wody. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień. Dodajemy pokrojone w kawałki włoszczyznę, cebulę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą i mielonym pieprzem.
    Gotować wszystko na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
  • 2. Rosół przecedzić przez sito (najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym, bo wtedy i część tłuszczu zbierze się na nim). Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
    Doprawić do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.
  • 3. Podawać z makaronem i natką pietruszki.

Porady

Uwaga: aby rosół był mniej tłusty, można ugotować go dzień wcześniej, wystudzić a następnie zebrać skrzepły tłuszcz z wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować