mięso wołowe (pieczeń na rolady) lub
wieprzowe, 1,5 kg
cebula, 1-2 szt.
Boczek wędzony, 10-15 dag
kiełbasa, ok.10-15 dag
ogórki kiszone, 2 -3szt.
pieprz,sól, do smaku
musztarda np. Stołowa, po 1 łyżeczce na
każdy płat mięsa
biała nić lub szpikulec, do spięcia
smalec (u mnie domowy) do smażenia
woda, do podlewania
Rolady śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,wysuszyć pokroić na płaty i każdy rozbić tłuczkiem pod folią posolić i posmarować musztardą
2.Zrobić farsz, można go zrobić na dwa sposoby:
I wariant: zmielić w maszynce do mięsa boczek,cebulę, ogórki kiszone i nakładać na płaty mięsa posmarowane musztardą
II wariant: boczek wędzony ,kiełbasę,ogórek i cebulę pokroić w paski i nałożyć na posmarowane musztardą poszczegolne płaty mięsa
3.Płaty mięsa zwijamy ciasno w rulony i owijamy dokładnie nićmi lub spinamy szpikulcem aby farsz nam nie wypadał
4.w brytfannie rozgrzewamy smalec i smażymy rolady z dwóch stron na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając woda, by się nie przypaliły - po upieczeniu zdejmujemy delikatnie nici lub szpikulce
5.z powstałego wywaru robimy sos poprzez zagęszczenie go zawiesiną z mąki i wody, a następnie dodajemy kwaśną śmietanę(trzeba ją zahartować by się nie zważyła). Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i np.maggi lub sosem sojowym.
Komentarze