Roladkowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Zapraszam na kawałek albo i dwa truskawkowego ciasta ze słodką śmietanką i galaretkowym akcentem.

Składniki:

  • Biszkopt:

    •4 jaja
    •niepełna szklanka mąki pszennej
    •3/4 szklanki cukru
    •kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    •płaska łyżeczka cukru pudru
    Nadzienie:

    •400 g truskawek
    •2 łyżki marmolady truskawkowej
    •2,5 łyżeczki żelatyny(bez gotowania)
    Krem:

    •500 ml śmietanki tortowej
    •2 zagęstniki do śmietany
    •galaretka cytrynowa
    •2 łyżki cukru pudru
    •400 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Roladkowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z 4 jaj na sztywna masę. Powoli wsypujemy cukier i ciagle miksujemy aż piana stanie sie lśniąca. Wlewamy roztrzepane jajka i chwilę miksujemy aż się połączą z masą. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na formę z piekarnika,którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Pieczemy około 15 minut.
  • 2. W tym czasie miksujemy truskawki z marmoladą, blenderem. Wlewamy do masy rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody żelatynę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki aby stężało.
  • 3. Wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na ściereczkę. Zrywamy papier i zwijamy biszkopt wraz z ścierką w roladę. Studzimy. Ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy gęstym nadzieniem z truskawek. Zwijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Roladę kroimy ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Wykładamy nimi miskę/salaterkę. Część plastrów zostawiamy na wyłożenia wierzchu. U mnie wystarczyło zostawić 7.
  • 5. Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietankę z zagęstnikiem i cukrem. Wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Wrzucamy umyte i odszypułkowane owoce( możemy je pokroić). Mieszamy. Przekładamy masę na obłożoną roladkami salaterkę. Wygładzamy powierzchnię i układamy naniej resztę pokrojonej rolady.Lekko dociskamy.
  • 6. Odstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Wykładamy na talerz/paterę salaterką do góry. Po pewnym czasie, tak około 20 minutach ciasto samo się wysunie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować