Roladki z warzyw i mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, cukinię
i pieczarki oczyszczamy.
Kroimy w cienkie podłużne plastry. Gotujemy w osolonym
wrzątku ok. minuty. Osączamy.
Po kilka plastrów odkładamy
do dekoracji.
2.Cebulę obieramy i drobno
siekamy, a następnie mieszamy
z mielonym mięsem. Wbijamy
jajko. Doprawiamy. Wyrabiamy
na jednolitą masę.
3.Masę dzielimy na 4 porcje.
Każdą lekko spłaszczamy, pośrodku
wzdłuż nakładamy warzywa
i pieczarki. Posypujemy
serem. Zwijamy w roladki.
4.Roladki rumienimy na rozgrzanym
oleju. Wlewamy 3/4
szklanki wody. Gotujemy ok.
15 minut na małym ogniu.
Wsypujemy sos, mieszamy
i chwilę gotujemy. Roladki podajemy
polane sosem.
Porady
● Sos pieczeniowy przed dodaniem do roladek najlepiej rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Komentarze