Roladki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło,dodać grzyby,cebulę i smażyć do czasu całkowitego odparowania wody i lekkiego wysmażenia.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Grzyby osączyć z tłuszczu przez sito,przestudzić a tłuszcz zachować.
2.Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,i wyjąć z nich małe polędwiczki.
3.Pozostały filet przekroić wzdłuż na połowę.Następnie każdą połówkę naciąć po grubości nie docinając do końca,by uzyskać większy kawałek mięsa,lekko rozbić z dwóch stron,posypać solą,pieprzem.
4.Wyjęte polędwiczki rozdrobnić blenderem,przełożyć do miski,dodać połowę przesmażonych kurek,posiekaną natkę pietruszki,doprawić do smaku solę,pieprzem i wyrobić gładką masę.
5.Na każdy plaster filetu nałożyć porcję farszu grzybowego i zwinąć roladkę,lekko posypać solą i pieprzem.
6.Na patelni rozgrzać masło z smażenia kurek,ułożyć roladki ,łączeniem do tłuszczu i opiec delikatnie z dwóch stron na rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.
7.Wsypać pozostałe grzyby i chwilę smażyć.
Roladki wyjąć z patelni.
8.Na patelnię wsypać mąkę i chwilę ją smażyć,podlać gorącą wodą,wsypać listki rozmarynu,wlać śmietanę.
Komentarze