Roladki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100 g białego sera
50 g żółtego sera
przyprawa do kurczaka
maggi i świeżo zmielony pieprz czarny
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć,osuszyć. Naciąć wzdłuż i rozłożyć jak "książkę". Rozbić na jeden większy płat. Posypać przyprawą do kurczaka, czarnym pieprzem i skropić odrobiną maggi. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić szpinak, doprawić maggą i pieprzem. Dusić, aż szpinak będzie gotowy. Ostudzić, usunąć ząbki czosnku, dodać rozdrobniony biały ser, zetrzeć żółty ser. Nadzienie rozłożyć na brzegu filetu(na czystej stronie bez przypraw) i dokładnie zwinąć w roladkę. Posmarować łyżką roztopionego masła i piec na grillowej patelni ok. 2 minut z każdej strony.
2.Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką po bieżącą wodą. Gotować około 10 minut. Pokroić na grube plastry i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki położyć masło, gałązki pietruszki zielonej, doprawić pieprzem cytrynowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
3.Wyśmienicie smakują podane z surówkami z białej kapusty i selera!
Komentarze