pierś z kurczaka (2 filety na 2 osoby)
mozzarella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje)
6–8 suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
chudy boczek (6 plastrów: po 3 na jednego fileta)
szczypta soli (nieduża)
Soczyste roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, nacinamy wzdłuż jednego boku na tyle głęboko, żeby nie przeciąć do końca (tworzymy kieszonkę).
2. Siekamy bazylię, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy razem z mozzarellą i szczyptą soli (ostrożnie z solą, kurczak będzie słony dzięki szynce, w którą go zawiniemy).
3. Farsz dzielimy na pół i nadziewamy nim każdą pierś. Następnie rozkładamy na folii aluminiowej po 3 plastry szynki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie. Nafaszerowanego kurczaka zwijamy w boczek, następnie w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze