Roladki z kurczaka w prosciutto z masłem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ziemniaczków. Obieramy lub jeżeli są młode to oskrobujemy ze skórki. Na patelni elektrycznej rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy oczyszczone i osuszone ziemniaczki, posypujemy dość obficie solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy patelni możemy tak samo zrobić ziemniaczki w piekarniku. Pieczemy do miękkości i zezłocenia skórki.
Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Piersi z kurczaka rozkrawamy na pół i rozbijamy jak najcieniej. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smarujemy każdy rozłożony filet masłem ziołowo- czosnkowym i zwijamy ciasno w cieniutką roladkę. Tak przygotowane roladki owijamy szynką prosciutto i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Marchewki obieramy i kroimy na kawałki, jeżeli mamy malutkie to zostawiamy całe. W rondelku rozgrzewamy masło i wkładamy marchewkę smażymy aż całe pokryją się masłem, po tym czasie zalewamy wodą tak by zakryć marchewki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie nie powinno już być wody, dosypujemy cukier i mieszamy aż ładnie pokryją się glazurą.
Podajemy pokrojone w grubsze plasterki roladki, do tego ziemniaczki pieczone i marchewka.
Komentarze