Mięsne roladki nadziewane serem i pędami bambusa. Chrupiące, soczyste w aromatycznym rozmarynowym sosie.
50 min
Składniki:
600 g sznycli wieprzowych (5 plastrów)
150 g pędów bambusa ze słoika (można kupić podczas azjatyckiego tygodnia w Lidlu)
5 plastrów żółtego sera, np. gouda
4 łyżki sosu z chilli
sól, pieprz
listki bazylii
Roladki z bambusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa wkładaj do mocnego worka i rozbijaj. Każdy dopraw solą i pieprzem.
2.Na każdy kawałek kładź plaster sera żółtego, posmaruj sosem z chilli, nakładaj pędy bambusa, posyp listkami bazylii. Zostaw u góry i na dole wolne brzegi.
3.Roladki zwijaj zaczynając od dłuższych boków - załóż je lekko do środka a roladkę zacznij zwijać od dołu. Po zwinięciu zepnij ją patykiem lub wykałaczką.
4.Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Kładź roladki i obsamżaj z każdej strony na złoto. Można je przykryć, bo będą pryskać.
5.Do przesmażonych roladek wlej wino i odparuj je, gotując z 10 minut, potem podlej wodą ok. 3/4 szklanki i włóż gałązki rozmarynu. Duś roladki w sosie, często je przewracając, do 40 minut. W razie potrzeby podlewaj niedużą ilością wody. Możesz też doprawić sos solą i pieprzem.
6.Roladki serwuj albo w całości albo pokrojone w plastry. Podawaj z sosem.
Komentarze