Schab wieprzowy może mieć po obróbce różne oblicza, jedni jedzą go w postaci panierowanego kotleta, ja pokusiłam się by przygotować z niego roladki w modnym ostatnio z reklam papierze do pieczenia
Roladki wieprzowe ze szpinakiem i serem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 plastry schabu ułożyć tak by zachodziły na siebie, rozbić dokładnie tłuczkiem do kotletów. Arkusz papieru do pieczenia saga posmarować olejem, posypać granulowanym czosnkiem, solą prowansalską, chilli i czarnym pieprzem. Ułożyć oba plastry schabu, doprawić je również z drugiej strony. Na środku ułożyć liście szpinaku oraz słupki sera brie. Plastry schabu dokładnie zwinąć w roladkę, zawiną w papier do pieczenia, związać nitką, ułożyć roladkę na rozgrzanej suchej patelni, smażyć z każdej strony po 2-3 minuty minut. Gotową roladkę rozwinąć i zostawić by odpoczęła, pokroić w ukośne plastry ok. 2 cm, wyłożyć na talerz, posypany mieszanką sałat i polać sosem powstałym ze smażenia. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze