Roladki: schab w baleronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
W pierwszej kolejności należy pokroić schab na dosyć cienkie kawałki i delikatnie poklepać. Odrobinę solimy, okładamy czosnkiem pokrojonym na plasterki.
Tak przygotowany schab obsmażamy na maśle klarowanym z obu stron.
Po wystudzeniu bierzemy baleron w plastrach i zawijamy do środka schab, można związać nitką jak tradycyjne roladki lub chwycić mięso wykałaczkami,
Przygotowane roladki dajemy ponownie na rozgrzane masło klarowane i obsmażamy z obu stron.
Następnie siekamy drobno cebule, dodajemy do roladek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie (ok 50-60 min).
W czasie duszenia najlepiej aby roladki dusiły się we własnym sosie, w razie potrzeby odrobinę podlewać wodą.
Sos:
Wyciągamy gotowe roladki. Jeżeli jest mało sosu dodajemy odrobinę wody.
Zagęszczamy śmietaną.
Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, pietruszką.
Gotowe, życzę smacznego.
Porady
Najlepszy smak schabu uzyskamy trzymając mięso w lodówce ok 12 godzin.
Komentarze