roladki szpinakowe z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie każdemu smakuje szpinak, ale w naleśnikach to już całkiem co innego. Tym lekko wykwintną i romantyczną przekąską przemycam szpinak do diety mojego mężczyzny.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko
    1/2litra mleka
    ok. 2 szklanki mąki
    sól
    200g szpinaku lub brykietu szpinakowego
    Farsz
    serek kanapkowy śmietankowy
    łosoś w plastrach

Roladki szpinakowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotowujemy szpinak. Świeży myjemy, osuszamy i blendujemy. Brykiet wcześniej rozmrażamy i odsączamy z wody.
    2.Ciasto na naleśniki miksujemy i na końcu dodajemy powoli przygotowany szpinak aby równomiernie go rozprowadzić w cieście.
    3. Smażymy raczej cienkie naleśniki.
    4.Usmażonego naleśnika smarujemy serkiem kanapkowym i na to układamy nie duży plaster łososia gdyż jego smak jest intensywny. Zwijamy w rulon. Odcinamy końcówki, a naleśnika kroimy na 4-5cm roladki.

Porady

Naleśniki ze świeżego szpinaku mają bardziej promienny kolor, te z brykietu wychodzą raczej matowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy