Filet kurczaka w bardziej luksusowej wersji, a jednocześnie bardzo łatwej do zrobienia. Połączenie jabłek i sera pleśniowego w farszu nadało im wyjątkowy smak.
Składniki:
filet z kurczaka – 4 szt.
jabłko – 1 szt.
ser z niebieską pleśnią – 200 g
żurawina suszona – 1/2 szk.
sok z cytryny – 2 łyżki
sól morska – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
natka pietruszki – 1/2 pęczka
szynka szwarcwaldzka w plastrach – 100 g
olej rzepakowy – do smażenia
Roladki drobiowe z jabłkiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukać, osuszyć, przeciąć na plastry i bardzo delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Mięso delikatnie oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
2.Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić na grube plastry, a żurawinę posiekać.
3.Po środku każdego płata mięsa ułożyć plaster sera, kilka cząstek jabłka i posypać posiekaną żurawiną.
4.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie roladki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5-7 minut.
5.Mięso zwinąć w roladki i owinąć pastrami szynki.
Komentarze