Roladki biszkoptowe a la jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
- Dodawać po jednym żółtku lekko ubijająć.
- Na koniec dodać mąkę i przemieszać łyżką do połączenia.
- Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem.
- Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut.
- Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć biszkopt w roladę na ściereczce, tak jakby była ona nadzieniem. Zapobiegnie to sklejeniu się świeżego ciasta.
- Po wystudzeniu delikatnie rozwinąć roladę i posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć z powrotem.
- Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc.
Komentarze