Roladka z porzeczkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, w którym słodycz przełamują kwaśne porzeczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka + 2 żółtka,
    150g drobnego cukru,
    80g mąki pszennej,
    80g mąki ziemniaczanej,
    łyżka cukru waniliowego,
    szczypta soli.

    Krem:
    250g serka mascarpone,
    250g waniliowego serka homogenizowanego,
    łyżka soku z cytryny,
    250g czerwonych porzeczek,
    50g cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Roladka z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.
  • 2. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, Dodać oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać, odłożyć 2 łyżki. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować