Rolada jest pyszna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole zarówno do obiadu jaki i podana na zimno.
30 min
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka majeranku
Farsz:
300 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
1 łyżka oliwy z oliwek
Rolada ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać starty ser i wymieszać. Farsz przestudzić. Płat schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. Końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Komentarze