Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami

4 (2 ocen)

Niezwykle krucha i delikatna rolada nadziana suszonymi śliwkami,duszona w czerwonym winie.

Składniki:


  • polędwica wieprzowa ok. 600g
    10 szt suszonych śliwek
    2 łyżki oleju rzepakowego
    150 ml czerwonego półwytrawnego wina


    marynata:
    150 ml oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1/4 łyżeczki ziaren kolendry
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    sól
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Polędwica

Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa.

    Do miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej strony. Naczynie z mięsem owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
  • 2. Zamarynowane mięso rozłożyć,na całej długości ułożyć suszone śliwki. Zawinąć roladę i spiąć w kilku miejscach wykałaczkami.

    Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć polędwicę po kilka minut z obu stron. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię do pozostałego po pieczeniu tłuszczu wlać wino,podgrzać,wypłukać zawartość patelni i podlać polędwicę. Naczynie przykryć,wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki,roladę pokroić w plastry.

    Podawać na ciepło z dowolnym sosem lub na zimno jako przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować