Rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś rozbić na płat tłuczkiem do mięsa.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku i dodać do oliwy. Dodać również sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, pieprz cayenne, przyprawę do mięs tymianek i kolendrę, wszystko dokładnie wymieszać, natrzeć mięso i pozostawić ok 30 min w lodówce. W tym czasie pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczka lub pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło zeszklić cebulę, dodać pieczarki smażyć tak długo aż wyparuje cała woda z pieczarek, doprawić farsz do smaku, ostudzić. Na płat mięsa rozłożyć farsz i zwinąć ciasno roladę, związać nicią bawełnianą do mięs, tworząc łady kształt rolady. Mięso szybko podsmażyć ze wszystkich stron w garnku w którym będzie się rolada gotowała. Gdy rolada będzie podsmażona należy ją zalać gorącą wodą dodając liście laurowy, ziele angielski oraz ziarenka pieprzu, przyprawić do smaku. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe należy go wyciągnąć a sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, włożyć z powrotem do garnka i podgotować ok 4 min. Podawać gorące, polane sosem. Smacznego!
Porady
Rolady nie należy długo gotować gdyż stanie się sucha. Przypraw używamy według własnego smaku i gustu. Jeśli wszystkie podsmażone pieczarki nie zmieszczą się nam na roladę to należy resztę dodać do sosu.
Komentarze