Przepis otrzymałem od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Składniki:
ciasto francuskie
400 g filetu z kurczaka
400 g pieczarek
2 cebule
200 g sera żółtego
przyprawa do kurczaka
jajko
łyżka masła
sól ,pieprz
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę.
2.Pieczarki kroimy na plasterki. Razem z cebulą dusimy na łyżce masła. Odparowujemy z nadmiaru płynu ,doprawiamy solą i pieprzem.
3.Filet z kurczaka cienko kroimy na plastry.
4.Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka.
5.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
6.Połową ilości sera posypujemy mięso.
7.Na ser wykładamy podsmażone pieczarki.
8.Na pieczarki wysypujemy resztę sera.
Zwijamy roladę (od krótkiego boku) i przekładamy do keksówki.
9.Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym.
Komentarze