Rolada z bitą śmietanką i czekoladą.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekki deser na pochmurne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki cukru
    3łyżki mąki
    2 łyżki masła
    2łyżeczki żelatyny
    2 szklanki śmietanki 30% (44dag)
    mały dżem jabłkowy
    8 kostek czekolady mlecznej
    płatki migdałowe (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z bitą śmietanką i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowujemy ciasto: 4 białka ubijamy z 2łyżkami cukru na sztywną pianę. następnie dodajemy stopniowo 4 żółtka i 3 łyżki mąki, delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką). Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 min w 180 C. Ciepłe ciasto przenosimy na ściereczkę, rolujemy razem ze ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. 2 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody aby napeczniała, po czym rozpuszczamy wstawiając garnuszek z żelatną do gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i 4 kostki starte czekolady.
  • 3. Rozwijamy płat biszkoptowy, rozsmarowujemy na nim dżem jabłkowy i bitą śmietanę, a następnie zwijamy ciasto w rulon. Na koniec polewamy roladę stopioną czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki.

Porady

Można do dżemu jabłkowego dodac odrobinę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować