Rolada z bitą śmietaną i galaretką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno . Dodać cukier i żółtka .
2.Mąki wymieszać z proszkiem I połączyć z masą jajeczną .
3.Ciasto wlać na płaską formę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 25 min w temperaturze 180 stopni .
4.Po upieczeniu ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia .
5.Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 szklance wody i wlać do prostokątnego naczynia i odstawić do wystygnięcia .
6.Śmietanę ubijamy. Dodajemy śmietan fiksy i cukier puder .
7.Ciasta odwinąć i pozbyć się papieru .Większą cześć ubitej śmietany wyłożyć równo na ciasto i ułożyć przy brzegu pasy galaretki . Wszystko delikatnie zawinąć . wyrównać wszystkie niedoskonałości bitą śmietaną .
8.Ciasto jeżeli zostanie ubita śmietana można udekorować na górze szprycą i posypać posiekanymi orzechami i startą gorzką czekolada.
Komentarze