Gdy mam ochotę na domowy wypiek a jakoś nie mam pomysłu na ciasto to przygotowuję roladę- wypieki piękny, pyszny i prosty w wykonaniu, serdecznie polecam:)
Rolada z białą czekoladą i ciasteczkową brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
2.Masa:
Do miski wrzucić połamaną białą czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Do wysokiej miski przelać kremówkę i wstępnie ubić. Dodać cukier puder i zagęstnik do śmietanki i ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
3.Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę ( 2 łyżki masy odłożyć do dekoracji) . Obrane brzoskwinie i nektarynkę pokroić w średniej wielkości kostkę i rozsypać na całej powierzchni masy. Ponownie zwinąć ciasno w rulon. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Udekorować masą i cząstkami brzoskwini.
Smacznego!
Komentarze