1.Rolady zrobiłam z ligawy wołowej. Mięso pokroiłam w plastry. Plastry mięsa rozbiłam. Oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posmarowałam ostrą musztardą. Na brzegu każdego płata mięsnego położyłam gruby słupek boczku wędzonego surowego, 1/4 część ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż, ćwiartkę małej cebuli, skórkę razowego chleba. Boki mięsa założyłam do środka na dodatki, następnie zwinęłam mięso w roladkę. Rolady spięłam szpilkami do mięsa. Usmażyłam na rumiano na łyżce rozgrzanego smalcu. Rumiane rolady przełożyłam do rondla. Na patelnię na której smażyło się mięso wlałam ok 2,5 szkl wrzącej wody - chwilkę pogotowałam. Wodę z patelni wlałam do rondla z roladami. Dodałam 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz do smaku. Gotowałam ok 45 min do miękkości mięsa. Gdy mięso się ugotowało wyjęłam z wywaru. Wywar zaprawiłam łyżką mąki rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody - zagotowałam. Podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko, burakami na zimno i ogórkiem konserwowym
Komentarze