Rolada pomidorowa z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto pomidorowe: Żółtka utrzeć na puszystą białą masę wlewając po łyżce gorącej wody. Cały czas miksując dodawać partiami przecier, papryki i ser żółty. Na koniec wsypać przesiane mąki z proszkiem, bazylię i sól. Całość krótko zmiksować. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 10 – 13 minut. Nie spalić. Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia i za pomocą ściereczki zwinąć w roladę. Ostudzić.
2.Farsz: Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przesmażyć na odrobinie oleju. Dołożyć szpinak i smażyć razem, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. na zimne ciasto nałożyć farsz i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Komentarze