Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem wiejskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odparowujemy na patelni dodając sól i pieprz.Do odparowanego szpinaku po ostudzeniu dodajemy ubite na sztywno z odrobina soli białka,żółtka i delikatnie mieszamy.Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 1015 minut. W tym czasie w mikserze (w kielichu)rozdrabniamy obrane ząbki czosnku,dodajemy serki wiejskie,sól i pieprz.Miksujemy na gładka masę.
Upieczone ciasto ze szpinakiem odrobinę studzimy,tak aby dało się je zwinąć.Wykładamy masę z serków wiejskich i czosnku,następnie równomiernie układamy kawałki łososia i zwijamy przy pomocy papieru na którym się piekła.Wkładamy do lodówki aby zastygłą.
Porady
Serek wiejski można zastąpić innym serkiem twarogowym a czosnek mniej intensywnym dodatkiem,np.koperkiem.
Komentarze