Efektowna przystawka lub przekąska. Plastry rolady mogą stanowić dodatek do świeżych warzy lub sałatki. Świetnie smakują także w towarzystwie sosu koperkowego.
Składniki:
500 g sera żółtego w kawałku
2 łyżki posiekanego kopru
1 łyżeczka masła
150 g. wędzonego łososia
1 opakowanie mini mozzarelli
Rolada serowa z wędzonym łososiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.W rondlu rozpuszczamy masło , wsypujemy ser.
Pozostawiamy na wolnym ogniu do powstania płynnej konsystencji , dodajemy koperek, mieszamy.
3.Na folię aluminiową wykładamy masę serową , rozwałkowujemy tworząc cienki prostokąt.
Łososia rwiemy na małe kawałki , odsączone kulki mozzarelli przekrawamy na pól.
Na serze układamy łososia oraz mozzarellę.
4.Zwijamy ścisło roladę , owijamy folią aluminiową.
Wstawiamy do lodówki by masa całkowicie zastygła.
Zimną roladę kroimy w 2-3 cm plastry.
Komentarze