Delikatne i miękkie ciasto! Długo zachowuje świeżość.
15 min
Składniki:
Składniki na 1 roladę o długości ok. 35cm
Ciasto serowe:
250g sera półtłustego z kostki
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
100g masła
400g gotowej masy makowej
Rolada serowa z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i dodać do niej pozostałe składniki oprócz masy makowej. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Masę rozsmarować na cieście zostawiając po bokach 2 cm marginesy. Zwinąć w roladę i dość ciasno owinąć w papier do pieczenia. Ułożyć w wąskiej blaszce łączeniem do dołu. Piec ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Udekorować według uznania.
Komentarze